Projecte ‘pilot’ per incorporar plantes aromàtiques i medicinals

18 d'abril de 2021

En el marc del projecte pilot Nous escenaris de producció industrial de planta aromàtica i medicinal als sistemes agraris tradicionals de Catalunya (PAM in CAT), aquests dies ha començat la plantació de diferents espècies (entre d’altres, lavandí, lavanda, sajolida, tarongina, menta i farigola blanca) a Sanaüja.

Aquestes plantacions es fan en el marc del Grup Operatiu,  on participen, a més del CTFC, la Cooperativa Fruits de Ponent, Reg Segarra Garrigues i el Grup Ventós.

El projecte està finançat a través de l’operació 16.01.01 (cooperació per a la innovació) del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020. Aquests ajuts estan cofinançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i els fons FEADER.

El projecte tindrà una durada de tres anys, i s’implantarà en zones agrícoles que necessitin diversificar-se, on sigui possible fer un escalat de superfície per a poder crear amplies zones de cultiu al voltant d’un centre que aglutini tota la producció de la planta. En les diverses fases del programa, també hi participaran l’empresa Aigües del Segarra-Garrigues, els laboratoris d’olis essencials Ventós i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya; les quals intervindran en la presa de decisions del projecte així com la coordinació i la seva execució.

Fruits de Ponent actuarà com a líder del Grup Operatiu d’aquest projecte fent una intervenció proactiva en tots els àmbits, des del cultiu de les plantes aromàtiques i medicinals fins a la seva transformació i arribada al mercat. Tanmateix, el grup amb aquesta iniciativa vol valorar l’impacte d’aquests tipus de cultius en la biodiversitat, i així contribuir en la seva millora.