Lo Rebost’, el llibre de les dones de la Cooperativa d’Alcarràs

15 de maig de 2015

16 DONES DE LA COOPERATIVA D’ALCARRÀS ELABOREN ‘LO REBOST’, UN LLIBRE QUE VOL POSAR EN VALOR ELS ALIMENTS QUE OMPLEN AQUESTA TRADICIONAL DESPENSA

 

Format per gairebé una vuitantena de receptes, entre confitures i melmelades de fruita dolça, licors de nectarina i cirera o patés

La directora del Museu de la Confitura de Girona, Georgina Regàs, va presentar el llibre

 

La Biblioteca Municipal d’Alcarràs es va quedar petita ahir durant la presentació de ‘Lo Rebost. Receptes de Casa’, un llibre que han elaborat 16 dones pertanyents a la Cooperativa del Camp d’Alcarràs. Es tracta d’un recull de gairebé 80 receptes que tenen per objectiu ‘omplir’ un Rebost, aquesta dispensa tan típica i característica dels pobles agrícoles i que encara avui practiquen famílies pageses alcarrassines.

 

‘Lo Rebost’ es fruit de dos anys de treball per part de 16 dones pertanyents a la Cooperativa del Camp d’Alcarràs, que han anat recopilant informació, fotografies i dades de tot allò que conté un rebost ‘típic’. Així doncs, el llibre es divideix en un ‘Rebost Dolç’, on hi trobem receptes de melmelades, confitures i sucs de fruita… Un ‘Rebost Salat’, on hi trobem receptes per amb hortalisses, i també per fer patés casolans.. I, un ‘Rebost de Licors’, on hi podem trobar licors tan típics d’Alcarràs com el de Nectarina o el de Cirera.

 

Finalment, el llibre conté un apartat anomenat ‘Lo Rebostet’, per tal de simbolitzar un dels objectius pel qual aquestes 16 autores han fet el llibre: traspassar el seu coneixement a futures generacions i encomanar-los-hi el gust per a la cuina típica.

 

La directora del Museu de la Confitura de Girona, situat a Torrent, Georgina Regàs, va ser l’encarregada de fer la presentació d’aquest volum. Regàs va lloar la tasca d’aquestes dones i el seu esperit pedagògic. També, va remarcar el potencial d’Alcarràs pel que fa a la fruita dolça. ‘Alcarràs té una mina d’or que és la fruita, i també el mèrit de saber aprofitar-la, i aquest llibre n’és una prova’, va dir. El president de la Cooperativa i de Fruits de Ponent, Sebastià Escarp, també va estar present a l’acte, així com el director general de Fruits de Ponent, Josep Presseguer, i les autoritats locals, encapçalades per l’alcalde, Miquel Serra.