Fruits de Ponent parla sobre l’economia circular i els ODS a l’empresa durant la jornada Ebro Valley Agro Tech

24 de maig de 2022

El Grup Cooperatiu Fruits de Ponent va ser una de les empreses seleccionades per intervenir, aquest dimarts, a la jornada Ebro Valley Agro Tech celebrada a la ciutat navarresa de Tudela. Fruits de Ponent va estar representat per Santi Bonet, director de comunicació i expansió de negoci, que va oferir una xerrada sobre ‘Cooperativisme al segle XXI: Economia circular i com implementar els ODS a l’empresa’.

Ebro Valley Agro Tech és una trobada de startups i empreses agroalimentàries innovadores de la Vall de l’Ebre. Les iniciatives participants estan ubicades a La Rioja, Navarra, Aragó i Lleida, i compten amb el suport de les entitats públiques Agència de Desenvolupament de La Rioja, Centre Europeu d´Empreses i Innovació de Navarra, Institut Aragonès de Foment i el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. També hi van participar dues empreses rellevants del sector agroalimentari de cada territori, una de les quals va ser el Grup Cooperatiu Fruits de Ponent, que va centrar la seva intervenció als ODS i l’economia circular.

Així, Santi Bonet va destacar, respecte a l’economia circular, les línies mestres de Fruits de Ponent en aquest camp. En aquest sentit, es va referir a la creació de Ponent Organics, una empresa pròpia per convertir els residus vegetals i dejeccions ramaderes en fertilitzants orgànics, amb la qual cosa se’n millora la gestió i es valoritzen els residus orgànics generats; al reaprofitament de tota la fruita que arriba a la central, gràcies a aliances amb empreses del sector (per exemple, transformant fruita en sucs, cosmètica o aprofitament de l’os per a biomassa);

També es va referir a la lluita contra el malbaratament alimentari amb col·laboracions amb bancs d’aliments i entitats com a menjadors socials d’àmbit local, que donen sortida a excedents d’aliments o fruita que es troba al punt de maduració, amb xifres que, en el cas de les tres Agrobotigues de Fruits de Ponent, suposen una mitjana d’1 tona de menjar salvat cada 4 mesos; i, finalment, al reaprofitament de l’aigua per a la indústria gràcies a una estació depuradora instal·lada a la Central de Confecció.

Pel que fa als ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030), Bonet va recordar que Fruits de Ponent va signar el 2012 la seva adhesió i compromís amb els 10 principis del Pacte Mundial de Nacions Unides, en què s’emmarquen els ODS. El director de comunicació del grup va exposar diferents exemples de les accions implementades per defensar els drets humans, lluitar contra el canvi climàtic i defensar el treball digne, que són els principis que propugna el Pacte Mundial.

Així, i dins dels ODS 3 (Salut i Benestar), 5 (Igualtat de Gènere) i 8 (Treball Decent), Santi Bonet va explicar que Grup Cooperatiu Fruits de Ponent disposa d’una Aula Saludable que té com a objectiu conscienciar els empleats sobre el cura de la salut, posant al vostre abast totes les eines possibles per millorar el seu estil de vida, tallers temàtics, accés a fruita gratuïta, promoció de carreres esportives.

Així mateix, va informar que es fa una campanya anual de donació de sang, mitjançant el Banc de Sang de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, per a persones treballadores i socis. A més, totes les persones treballadores amb més de dos anys a l’organització tenen un pla de pensions creat per l’empresa on aquesta realitza una aportació anual; hi ha un pla d’Igualtat a l’empresa amb una full de ruta establerta pels propers anys; es realitza formació en igualtat a la plantilla; hi ha protocols contra l’assetjament per raons de sexe; s’han anomenat dos Agents per la Igualtat; i s’hi aplica un llenguatge no sexista.

En el cas de l’ODS 7, referit a Energia Assequible i no Contaminant, Santi Bonet va destacar la instal·lació de més de 4.000 plaques fotovoltaiques a la coberta dels diferents centres productius de l’empresa destinades a l’obtenció d’energia elèctrica per a l’auto consum (un total de 7.818 m2, que lliuren una potència de 1,7 MW d’energia no contaminant, que es tradueix a la reducció de 273 tons de CO2 a l’any). De la mateixa manera, el 2020 es va fer una aposta total per l’ús de les energies no contaminants, de manera que tota la maquinària industrial dels diferents centres de treball és 100% elèctrica.

En aquesta mateixa línia, Bonet va explicar que s’ha iniciat la renovació de la flota de vehicles iniciant una transició cap a una gamma híbrida i/o 100% elèctrica, i que l’empresa, a través de la divisió de negoci energètic, Ponent Energia, disposa de 10 punts de càrrega de vehicles elèctrics per fomentar l’accés a l’energia, tant al personal com als socis i als clients.