Fruits de Ponent mostra el seu potencial exportador a Fruit Logistica i presenta noves varietats amb Fruit Futur

7 de febrer de 2019

 

La Consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, visita l’estand per donar suport a productors de Catalunya

 

Fruits de Ponent està present a Fruit Logistica per mostrar el seu potencial en fruita de pinyol, essent una de les primeres empreses en exportació d’aquesta fruita. La cooperativa de segon grau ha presentat a clients i públic professional el seu catàleg, que any rere any adapta a les necessitats dels consumidors, tant pel que fa a la fruita com també al seu ‘packaging’. 

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha visita avui l’estand del Grup Cooperatiu, acompanyada de la delegada del Govern a Berlín, Marie Kapretz i també la representant de Prodeca Rosalba Arrufat. Una representació de la Cooperativa l’ha rebut i han pogut traslladar-li els principals reptes del sector avui. 

 

Les varietats de poma i pera adaptades a climes càlids i desenvolupades per l’IRTA i Fruit Futur es preparen per sortir al mercat

 

  • Les varietats són el resultat d’un programa internacional de millora genètica varietal  entre l’IRTA, Fruit Futur i els socis de Nova Zelanda Plant & Food Research per a donar resposta als reptes del canvi climàtic

 

  • Turners and Growers (T&G) serà l’empresa llicenciatària a nivell mundial

 

  • La presentació del programa ha tingut lloc el 6 de febrer a la fira internacional Fruit Logística de Berlin

 

L’IRTA, Fruit Futur i Plant & Food Research, propietaris del programa de millora genètica per a la millora varietal de pomes i peres han firmat un acord amb el líder global de producció i comercialització de fruita T&G Global per a comercialitzar i continuar desenvolupant noves varietats de poma i pera adaptades a climes càlids. Les principals característiques de les varietats són una qualitat excel·lent i una alta coloració en condicions d’altes temperatures i escassetat d’aigua.

Després d’un treball conjunt de més de 15 anys entre els socis del programa internacional per al desenvolupament de les varietats, la presentació oficial d’aquesta aliança amb T&G ha tingut lloc aquest dimecres 6 de febrer a la fira internacional Fruit Logística a Berlin (Stand T&G Pavelló 6.2  / C-17). Els socis del programa han confiat en l’experiència d’un soci comercial como T&G per a fer-les arribar als mercats i productors de tot el món.

A l’acte de presentació han intervingut la H. Sra. Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; Josep Usall i Rodié, director general de l’IRTA; Gavin Ross, Group General Manager, Marketing & Innovation de Plant & Food Research; i Sarah McCormack, T&G Director of Apples & Pears.

El programa varietal utilitza contribucions de germoplasma tant de Nova Zelanda com d’Espanya per a identificar pares amb les característiques clau que es requereixen per al canvi climàtic: alta tolerància a la temperatura, baix requeriment d’aigua i fruites d’alta coloració, bona textura i excel·lent sabor i conservació. També hi ha un clar enfocament cap a la millora en la resistència a les plagues i malalties d’importància en climes càlids.

L’adaptació dels cultius a les condicions ambientals del canvi climàtic és actualment un dels principals reptes que han d’afrontar el sector i la nostra societat per a garantir una producció competitiva i sostenible d’aliments saludables.

 

La història del programa

El Hot Climate Programme (HCP) el van iniciar l’IRTA i Plant & Food Research l’any 2002 amb l’objectiu de desenvolupar noves varietats de pomes i peres adaptades a zones de cultiu amb altes temperatures.

En aquell moment, els productors de la península ibèrica, i concretament de Catalunya, ja van començar a experimentar problemes amb les varietats tradicionals a causa de l’augment de les temperatures: menor coloració vermella, cremades solars, textures de polpa tova i una incidència més alta en els trastorns d’emmagatzematge.

Ambdues institucions van començar a treballar plegades en aquest programa en veure que aquest problema s’estendria a altres regions a mesura que anés augmentant la temperatura a causa del canvi climàtic i que, per tant, la demanda de varietats desenvolupades per aquests entorns seria creixent arreu del món.

El 2003, Fruit Futur, una agrupació d’interès econòmic formada per Actel, Fruits de Ponent, Nufri, Poma de Girona i l’IRTA, es va unir al projecte com expert en la producció comercial de pomes i peres a Catalunya i potencial interessat en aquestes varietats. La seva expertesa i profund coneixement comercial han estat clau en el desenvolupament i l’avaluació de les seleccions del programa de noves varietats.

Finalment, al 2018 els propietaris del programa varen escollir T&G Global, responsable de projectes tan exitosos en el desenvolupament de fruita a escala global com son Envy®, Jazz® o Pacific Rose®, per a comercialitzar a nivell internacional les noves varietats del programa.

Aquestes varietats començaran a arribar als mercats en els propers anys i suposaran un revulsiu per a incrementar el consum de fruita.