El CEO de Fruits de Ponent reitera davant del Pacte Mundial de Nacions Unides el compromís del Grup Cooperatiu amb les persones i el planeta

16 de juny de 2021

  • Josep Presseguer ha intervingut en la segona jornada de Leaders Summit explicant la posició del seu grup respecte els Principis Rectors sobre Empreses i Drets Humans de l’ONU.
  • “No es poden produir aliments saludables de forma sostenible sense un sòl fèrtil, sense una bona gestió dels recursos hídrics, sense biodiversitat, sense accés a un comerç just, sense un treball digne per als nostres treballadors”, diu.

 

 

Josep Presseguer, CEO del Grup Cooperatiu Fruits de Ponent, ha intervingut avui a Leaders Summit, la cimera anual del Pacte Mundial de les Nacions Unides, per explicar el compromís del seu grup amb els Principis Rectors sobre Empreses i Drets Humans de l’ONU.

Fruits de Ponent va ser escollit pel Pacte Mundial de les Nacions Unides per representar el sector espanyol de la fruita en la segona jornada d’aquest esdeveniment, centrada en els Principis Rectors sobre Empreses i Drets Humans de l’ONU.

Presseguer ha iniciat la seva intervenció recordant que “el sector agroalimentari en general, i el nostre grup en particular, tenim una missió actual basada en produir de forma sostenible aliments saludables i contribuir al benestar de la societat”.

En el cas de Fruits de Ponent, “ho fem des del nostre ADN cooperatiu”, i per tant, “fidels als principis d’autoajuda, autorresponsabilitat, democràcia, igualtat, equitat i solidaritat. El nostre ecosistema cooperatiu es basa en una governança 100% democràtica en la qual cada soci/a disposa d’un vot amb igualtat de drets i deures”.

És per això que, “en el marc del desè aniversari dels Principis Rectors sobre les empreses i els Drets Humans, volem reafirmar el nostre total i absolut compromís en integrar aquests principis en la nostra estratègia empresarial, en tots els àmbits de la nostra organització i en tots els grups d’interès amb els quals ens relacionem”.

L’ADN cooperativista també es manifesta, segons Presseguer, en “estar centrats en les persones” i en els seus drets a través de la posada en pràctica del marc de Nacions Unides que desenvolupa el trinomi protegir, respectar, reparar”. És per això que, des de la direcció del grup, “subscrivim i assumim els 10 principis declarats en el Pacte Mundial de Nacions Unides de l’any 2000”, amb especial atenció a “donar suport, respectar i protegir, per part de l’empresa, els drets humans fonamentals reconeguts internacionalment”.

Presseguer ha recordat, a més, que Fruits de Ponent compta amb un pla d’igualtat en qüestió de gènere i amb un protocol per prevenir qualsevol tipus d’assetjament sexual. També ha precisat que són una cooperativa que “treballem amb i des de la multiculturalitat, amb més d’una vintena de nacionalitats”, fet que suposa “una gran oportunitat per assolir el valor de la cohesió des del respecte mutu”.

De la mateixa manera, ha destacat que compten amb una Fundació que ha signat nombrosos convenis de col·laboració amb ONG’s de tota mena, i que “la nostra mirada exterior se centra en el respecte dels Drets Humans a les cadenes de valor del nostre sector empresarial”.

Finalment, Presseguer ha insistit en que “els reptes de companyies com la nostra es troben irremeiablement units al respecte envers el planeta”, ja que “no es poden produir aliments saludables de forma sostenible sense un sòl fèrtil, sense una bona gestió dels recursos hídrics, sense biodiversitat, sense accés a un comerç just, sense un treball digne per als nostres treballadors”.

Per tot plegat, ha conclòs, Fruits de Ponent incorpora “els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 de Nacions Unides a tots els racons de la nostra organització”, un fet que es pot mesurar en base a uns indicadors.

Leaders Summit mobilitza i connecta milers de líders empresarials, responsables polítics, representants de la societat civil i del món acadèmic, de tot el món, per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La trobada d’enguany havia de celebrar-se de manera presencial a la seu de Nacions Unides, però finalment s’ha optat per un format virtual els dies 15 i 16 de juny.

En aquesta ocasió, s’han abordat temes com ara les crisis convergents del canvi climàtic, la pandèmia mundial de la Covid-19, l’empitjorament de la desigualtat social i econòmica, i la corrupció desenfrenada, alhora que s’ha ofert un full de ruta per a una recuperació sostenible.