Actel i Fruits de Ponent desgranen a Fruit Logistica el seu projecte empresarial agroalimentari l’objectiu del qual és el de sumar forces i generar noves oportunitats per als seus socis

7 de febrer de 2024

Grup Cooperatiu Fruits de Ponent i Actel Grup estan treballant en la constitució d’un nou projecte empresarial amb l’objectiu de sumar forces per generar oportunitats davant les amenaces que avui colpegen el sector. Les presidències i direccions generals de Fruits de Ponent i Actel han escollit el marc internacional de Fruit Logistica per explicar als mitjans de comunicació en què consisteix aquesta aliança. Es tracta d’una Societat compartida o SL -en cap cas és una fusió- que gestionarà de manera única els negocis dels dos grups: fruita de pinyol i llavor, oli, ametlla, energia i economia circular i tots els serveis destinats a socis i sòcies.

La decisió d’explorar aquesta col·laboració sorgeix després d’un llarg període de reflexió conjunta entre les dues cooperatives, tenint en compte el context extern marcat per l’alta concentració d’actors a la cadena de valor agroalimentària i els canvis significatius a la producció agrària causats per la emergència climàtica, especialment accentuada en les darreres campanyes i l’increment de costos. Aquests factors, juntament amb l’objectiu de promoure el desenvolupament sostenible de l’activitat empresarial, plantegen el desafiament d’oferir a socis i sòcies una rendibilitat més gran en les seves explotacions, mitjançant una transformació i comercialització més eficients dels productes agraris, així com explorar de manera conjunta un dimensionament més gran per fer front a les altes necessitats d’inversió actuals.

A més, aquesta aliança estratègica -que haurà de ser ratificada pels socis en les properes setmanes- té com a finalitat proporcionar un servei integral a tota la massa social i buscar noves oportunitats de negoci, especialment en àmbits com l’energia verda, el suport laboral a camp amb personal per als socis productors o ampliant el catàleg de productes de la dieta mediterrània per així obtenir més beneficis.

Els principis cooperatius que comparteixen les dues entitats fan que sigui una iniciativa arrelada al territori i al servei de tota la societat. Precisament, les dues presidències han aprofitat el marc de Fruit Logistica per fer una crida al fet que se sumin al projecte altres cooperatives de la zona.

El calendari de la nova societat és que comenci a caminar com a tal després de Setmana Santa i que la propera campanya d’estiu tots dos equips comercials treballin ja de manera coordinada, i així progressivament anar sumant la resta de negocis.

Les principals XIFRES

Facturació anual: 160 milions d’euros

Volum de KGS de fruita de pinyol i llavor: 100.000 tn

Volum de KGS d’oli envasat: 900.000 KGS

Volum de KGS d’oli a granel: 100.000 KGS

Volum d’ametlles: 12.000.000 KGS

Marques de la nova societat:

Fruita:

Actel

Fruits de Ponent

OKI

Ondine

Regali’n

GR Apple

OOVE:

Germanor

Romànic

L’Or de Ponent

KYLATT

Productes Mediterranis:

Gourmet Ponent

Marca Energètica

Ponent Energia 

Energia:

Carburants: 50 milions de litres de carburants fossils

3 Estacions de Servei (Alcarràs, Benavent i Torres de Segre)

4 camions de repartiment de carburants

Plantes fotovoltaiques als centres de confecció (2,4 MW)

Carregadors de subministrament elèctric